Chefs Culinar to spółka o niemieckich korzeniach, posiadająca obecnie w Europie 18 oddziałów. W Polsce ma 8 regionalnych oddziałów i 3 punkty przeładunkowe.
Firma zajmuje się zaopatrzeniem dla branży gastronomicznej. Prowadzi także sklep internetowy Webshop Chefs Culinar zapewniając, że oferuje „szeroką ofertę dobrych jakościowo produktów spożywczych”.
W ofercie e-sklepu jest wiele produktów spożywczych, które nie mają jednak podanego dokładnego składu. Nie można więc na etapie zakupu zweryfikować, czy rzeczywiście dany produkt jest dobry jakościowo.
Przykładowe produkty:
– Base Culinar kiełbasa gastronomiczna, drobno mielona, w jelicie wieprzowym
– Rauch Happy Day napój ananasowo-kokosowy
– Forever Young Kombucha Classic green
– Betex Syrop o smaku truskawkowym
– Duda Frankfurterki wieprzowe parzone
– Bell Mortadela wieprzowo-drobiowa z oliwkami, parzona, drobno rozdrobniona
___________________________________
Pytania do zarządu spółki Chefs Culinar:
– Dlaczego nie ma podanego dokładnego składu ww. produktów?
– Prosimy o przesłanie składu tych produktów
Powyższe pytania są w kontekście ustaw:
– o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
– o konkurencji
oraz
– rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
========================================
Czyn nieuczciwej konkurencji w zakresie reklamy:
– reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego decyzję co do nabycia towaru lub usługi.
Praktyki naruszające zbiorowe interesy konsumentów
Przez praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów rozumie się godzące w nie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami zachowanie przedsiębiorcy, w szczególności:
– naruszanie obowiązku udzielania konsumentom rzetelnej, prawdziwej i pełnej informacji.
Ochrona zbiorowych interesów konsumentów przewidziana w ustawie o konkurencji nie wyłącza ochrony wynikającej z innych ustaw, w szczególności z przepisów o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym i przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Ważne
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 określa zakres przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozdział IV, artykuł 9 dokładnie precyzuje, jakie są obowiązkowe informacje dotyczące oferowanej do sprzedaży żywności (w tym wykaz składników).
Zgodnie z tym rozporządzeniem, podmiotem działającym na rynku spożywczym odpowiedzialnym za dostarczanie informacji na temat żywności jest podmiot, który pod swoją nazwą lub firmą wprowadza do obrotu dany środek spożywczy. Podmiot ten musi zapewnić obecność i rzetelność przekazanych informacji na temat żywności. W przypadku żywności oferowanej do sprzedaży na odległość, odpowiedzialność za przekazanie obowiązkowych informacji na temat żywności przed ostatecznym dokonaniem zakupu spoczywa na właścicielu stron internetowych.
Co więcej, zgodnie z art. 6 rozdziału III tego rozporządzenia, każdemu środkowi przeznaczonemu do dostarczenia konsumentowi finalnemu lub do zakładu żywienia zbiorowego muszą towarzyszyć informacje zgodne z tym rozporządzeniem, czyli np. dotyczące składu.
Pola Neis
M. Branicka
foto: Pola Neis – Chefs Culinar, Wiskitki
cdn.
____________________________________
Aktualizacja: 13 października
Monika Szczepańska-Kryska, e-commerce manager Chefs Culinar:
– W odpowiedzi na przesłane zapytanie dotyczące podawania składu produktów uprzejmie informujemy, że produkty z naszej oferty mają podany skład, który widoczny jest dopiero po zalogowaniu do e-sklepu, dla zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrować konto mogą jedynie nasi klienci będący przedsiębiorcami. Nie prowadzimy sprzedaży konsumenckiej, co jasno mówi nasz regulamin „Ogólne Warunki Handlowe w Chefs Culinar Sp. z o.o. dla przedsiębiorców”, którego akceptacja jest warunkiem rejestracji w e-sklepie.
Pierwszy punkt tego dokumentu wskazuje, że „Oferty Chefs Culinar skierowane są wyłącznie do przedsiębiorców.”
Każdy z zarejestrowanych klientów posiadających konto i dokonujący zakupów w naszym e-sklepie może te dane zweryfikować przed sfinalizowaniem transakcji.
Ponieważ nie posiada Pani zarejestrowanego konta w naszym serwisie, nie miała Pani zatem możliwości zapoznać się z pełną wersją serwisu służącą dokonywaniu zakupów.
Dopiero rejestracja konta – opcja dostępna wyłącznie dla przedsiębiorców i wymagająca podania pełnych danych, prowadzi do uzyskania kompletnych informacji o produkcie i dokonaniu zakupów. Przed rejestracją produktów kupić nie można, stąd dla niezalogowanych użytkowników serwisu znajduje się jedynie ogólna informacja o produktach z naszej oferty.
Redakcja:
– Próbowaliśmy się zalogować, system nie zezwala. Chcemy się zalogować jako redakcja, by móc sprawdzać składy produktów. Prosimy nas zalogować.
Monika Szczepańska-Kryska, e-commerce manager:
– Nasz sklep internetowy skierowany jest wyłącznie do przedsiębiorców prowadzących działalność związaną z gastronomią, będących naszymi klientami.
Nie jest to ogólnodostępny sklep internetowy, gdzie każdy może dokonać rejestracji. Świadczymy wyłącznie usługi B2B.
Nie mogą się Państwo zalogować z prostej przyczyny – nie są Państwo naszymi klientami.
Do rejestracji w naszej bazie klientów wymagane jest podpisanie umowy o współpracy, dopiero w kolejnym kroku dla przedsiębiorców chcących dokonywać zakupów online aktywujemy konto w e-sklepie. I tak jak wspominałam w poprzedniej wiadomości zalogowany użytkownik widzi komplet informacji. Podmioty, które nie zawarły z Chefs Culinar umowy o współpracy, nie mogą korzystać z Webshopu, ani zarejestrować konta na stronie. Proszę zwrócić uwagę, że jest tam rubryka wymagająca podania indywidualnego numeru klienta. Numer taki nadajemy właśnie przy zawarciu umowy o współpracy.
Jeśli kluczowe jest dla Pani pozyskanie składu produktów najlepszym źródłem informacji są sami producenci, więc polecam kontakt bezpośredni, poza produktami naszych marek własnych.
W ramach dobrej współpracy dla przytoczonych przez Panią w artykule produktów przesyłam:
* Base Culinar kiełbasa gastronomiczna, drobno mielona, w jelicie wieprzowym: wieprzowina (73%), boczek, woda, sól, przyprawy, ziola (zawiera GORCZYCE, SELER), suszony syrop glukozowy, emulgator: E472c, stabilizator (E262, E331, E450), cukier, dekstroza, aromaty. Osłonka: jelito wieprzowe.
* Rauch Happy Day napój ananasowo-kokosowy: sok ananasowy z koncentratu soku ananasowego (99,5%), woda kokosowa (0,5%), aromat, witamina C.
* Forever Young Kombucha Classic green: filtrowana woda, zagęszczony sok jabłkowy (20%), czarna herbata, cukier, kultura kombucha.
* Betex Syrop o smaku truskawkowym: C-cukier i/lub D-syrop glukozowo-fruktozowy, woda, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, zagęszczony sok aroniowy, aromaty, barwnik: karmel amoniakalny, zagęszczony sok truskawkowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu.
* Duda Frankfurterki wieprzowe parzone: mięso wieprzowe (95%), sól, błonnik sojowy, stabilizator (e262), wzmacniacz smaku (e621), regulator kwasowości (e575), glukoza, cukier, przeciwutleniacz (e300), przyprawy (z selerem), hydrolizat białka sojowego, ocet, ekstrakt lubczyku, ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancja konserwująca (e250), osłonka jadalna barania. Produkt może zawierać: jaja, białka mleka (z laktozą), gorczycę.
* Bell Mortadela wieprzowo-drobiowa z oliwkami, parzona, drobno rozdrobniona: mięso wieprzowe (50%), woda, oliwki zielone (13%), mięso indycze (6%), skrobia ziemniaczana, sól, białko wieprzowe, emulgator: difosforany (E450); przyprawy, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy (E330), izoaskorbinian sodu (E316); glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy (E621); ekstrakty przypraw, aromaty, barwnik: kwas karminowy (E120); substancja konserwująca: azotyn sodu (E250). Produkt może zawierać gluten pszenny, soję, seler, gorczycę, mleko (łącznie z laktozą), orzechy laskowe.
—————-
Komentarz
- Z odpowiedzi Chefs Culinar jednoznacznie wynika, że umowę podpisuje się w ciemno. Nie można bowiem wcześniej poznać składu oferowanych produktów spożywczych. Czyli, tak naprawdę nie ma się informacji najważniejszej – co się będzie kupowało.
Tę kwestię poruszymy w osobnym artykule:
– Czy można podpisać umowę B2B nie wiedząc, co tak naprawdę się kupuje? Sprawa Webshop Chefs Culinar
- Osobnym tematem jest kwestia braku informacji o dokładnym składzie produktu spożywczego na stronie Webshop Chefs Culinar. Jaki jest logiczny tego powód. Zapytamy o to Chefs Culinar:
– Jaki jest powód, że skład produktu spożywczego jest ukryty przed opinią publiczną, a przedsiębiorca może go poznać dopiero po podpisaniu umowy? Sprawa Webshop Chefs Culinar
- Dla osób dbających o swoje zdrowie, podany skład następujących produktów:
– Base Culinar kiełbasa gastronomiczna
– Duda Frankfurterki wieprzowe parzone
– Betex Syrop o smaku truskawkowym:
– Bell Mortadela wieprzowo-drobiowa z oliwkami
powoduje, że nie ma żadnej możliwości, aby świadomie takie produkty kupić.
======================
Pytania dodatkowe
Prosimy o podanie składu produktów własnych Chefs Culinar:
– Base Culinar kiełbaski wieprzowe, wędzone, gotowane
– Mr Base Culinar pulpety po królewsku
– Star Culinar świeża kiełbasa – salsiccia
– Mr Base Culinar niemieckie mięso mielone wieprzowo-wołowe
_________________________
Aktualizacja: 16 października
Monika Szczepańska-Kryska, e-commerce manager Chefs Culinar:
– Odnosząc się do zamieszczonego sprostowania i Pani komentarza do niego, Klienci nie podpisują z nami umowy o współpracy w ciemno, ponieważ:
* Po pierwsze – umowa wymagana jest jedynie do uzyskania statusu Klienta przez zainteresowanego przedsiębiorcę. Umowa dotyczy ogólnych warunków współpracy. Podpisanie umowy wymaganej do zarejestrowania w naszej bazie klientów i umożliwiającej założenie konta w e-sklepie nie musi obejmować jeszcze złożenia zamówienia na jakiekolwiek produkty. Decyzję o złożeniu zamówienia dany Klient może podjąć po zapoznaniu się z pełnym składem konkretnego produktu.
* Po drugie – podpisanie umowy o współpracy z danym Klientem zawsze poprzedzone jest spotkaniem z przedstawicielem naszej firmy, który przedstawia szczegóły oferty. Klient może więc poznać skład
oferowanych przez nas produktów nawet jeszcze przed podpisaniem umowy o ogólnej współpracy, a więc nawet wcześniej niż opisujemy w pkt 1 wyżej. Klient może więc świadomie podjąć decyzję, czy taką umowę o współpracy chce podpisać.
Nie ukrywamy danych o produktach – zawsze Klient ma możliwość poznania ich na spotkaniu z naszym Doradcą Klienta – przed podjęciem decyzji o nawiązaniu współpracy, czy cały czas w trakcie jej trwania.
Nasz sklep internetowy jest jedynie jedną z opcji składania zamówień, którą oferujemy klientom i nie jest to jedyne źródło informacji o produktach z naszej oferty. W swoich opiniach cały czas odnoszą się Państwo błędnie do braku informowania konsumentów, pomijając, że nie prowadzimy sprzedaży konsumenckiej. Kupujący u nas przedsiębiorcy uzyskują zaś dostęp do pełnej informacji o składzie, zanim podejmą decyzją o zakupie jakiegokolwiek produktu.
W odpowiedzi na Pani prośbę o podanie składu produktów naszych marek własnych przesyłam:
Base Culinar kiełbaski wieprzowe, wędzone, gotowane – wieprzowina (88%), boczek, woda, sól peklowa (sól, substancja konserwująca: azotyn sodu), cukier, dekstroza, przyprawy, ekstrakty przypraw, stabilizator: difosforany, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, jelita wieprzowe, dym. Produkt może zawierać laktozę, gorczycę, seler, pistacje.
Mr Base Culinar pulpety po królewsku – wieprzowina (55%), wołowina (15%), woda, skrobia kukurydziana, cebula, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, tłuszcz wieprzowy, ekstrakty roślinne, dekstroza, syrop glukozowy, ekstrakt z przypraw, ekstrakt z ziół.
Star Culinar świeża kiełbasa – salsiccia – wieprzowina (98%), sól ziołowa (sól, przyprawy, przeciwutleniacz E300 kwas askorbinowy, regulator kwasowości E330 kwas cytrynowy, ekstrakty przypraw), koper włoski, jelita wieprzowe. Produkt spożywać wyłącznie po obróbce termicznej.
Mr Base Culinar niemieckie mięso mielone wieprzowo-wołowe – 55% wieprzowina, 45% wołowina.
_________
Komentarz
1.
Poprzednio napisaliście Państwo:
– „Do rejestracji w naszej bazie klientów wymagane jest podpisanie umowy o współpracy, dopiero w kolejnym kroku dla przedsiębiorców chcących dokonywać zakupów online aktywujemy konto w e-sklepie. I tak jak wspominałam w poprzedniej wiadomości zalogowany użytkownik widzi komplet informacji. Podmioty, które nie zawarły z Chefs Culinar umowy o współpracy, nie mogą korzystać z Webshopu, ani zarejestrować konta na stronie. Proszę zwrócić uwagę, że jest tam rubryka wymagająca podania indywidualnego numeru klienta. Numer taki nadajemy właśnie przy zawarciu umowy o współpracy”.
Z tej odpowiedzi można było wysnuć wniosek, że warunkiem poznania oferty jest wcześniejsze podpisanie umowy.
Cieszy więc teraz zapewnienie, że „Kupujący u nas przedsiębiorcy uzyskują zaś dostęp do pełnej informacji o składzie, zanim podejmą decyzję o zakupie jakiegokolwiek produktu”.
2.
Poprzednio napisaliście Państwo:
– „Dopiero rejestracja konta – opcja dostępna wyłącznie dla przedsiębiorców i wymagająca podania pełnych danych, prowadzi do uzyskania kompletnych informacji o produkcie i dokonaniu zakupów; Do rejestracji w naszej bazie klientów wymagane jest podpisanie umowy o współpracy„.
Z tej odpowiedzi wynikało, że dopiero po rejestracji konta można uzyskać komplet danych o produkcie. Rejestracja wymaga podpisania umowy.
3.
Niewątpliwie składy produktów nie są dostępne szerokiej opinii publicznej. To fakt. Proszę zwrócić uwagę, że są hurtownie oferujące restauratorom sprzedaż poprzez internet – i mają podany skład produktów widoczny dla wszystkich.
To może być bardzo przydatne dla klientów punktów gastronomicznych, gdyż znając dostawcę mogą bardzo szybko ustalić skład produktu, jaki im się podało.
_________________________
Aktualizacja: 17 października
Monika Szczepańska-Kryska, e-commerce manager Chefs Culinar:
– W obliczu publikacji na stronie:
Wyjaśniamy, że Klienci Chefs Culinar sp. z o.o. nie podpisują z nami umów o współpracy „w ciemno”, ponieważ:
* Po pierwsze – umowa wymagana jest jedynie do uzyskania statusu Klienta przez zainteresowanego przedsiębiorcę. Umowa dotyczy ogólnych warunków współpracy. Podpisanie umowy wymaganej do zarejestrowania w naszej bazie klientów i umożliwiającej założenie konta w e-sklepie nie musi obejmować jeszcze złożenia zamówienia na jakiekolwiek produkty. Decyzję o złożeniu zamówienia dany Klient może podjąć po zapoznaniu się z pełnym składem konkretnego produktu. Nie zakupi więc produktu „w ciemno”.
* Po drugie – podpisanie umowy o współpracy z danym Klientem zawsze poprzedzone jest spotkaniem z przedstawicielem naszej firmy, który przedstawia szczegóły oferty. Klient może więc poznać skład oferowanych przez nas produktów nawet jeszcze przed podpisaniem umowy o ogólnej współpracy, a więc nawet wcześniej niż opisujemy w pkt 1 wyżej. Klient może więc świadomie podjąć decyzję, czy taką umowę o współpracy chce podpisać, a nadto nawet gdy ją już podpisze – nie składać zamówień.
Niestety po zapoznaniu się z Państwa artykułem – wnioskujemy, że mylą Państwo umowę ogólną/ramową o współpracy z umową pojedynczej sprzedaży/zamówieniem na produkt. Komentują Państwo pierwszą z tych umów, a pytają „jak można podpisać umowę na dostawę produktów”, a więc pytają o drugą z tych umów. Jeszcze raz zatem podkreślamy: umowa o współpracy wymagana do rejestracji w Webshopie NIE JEST umową na dostawę produktów. Nie rodzi też obowiązku zawarcia umowy o dostawę produktów. Są to dwie różne umowy. Umowę o dostawę produktów zawiera się zawsze mając pełny dostęp do składów produktów.
Jednocześnie sformułowanie dotyczące negatywnej oceny restauratorów uważamy za krzywdzące w świetle tego, że mają oni pełen dostęp do informacji o składnikach produktów przy nawiązywaniu współpracy z naszą Spółką.
__________
Komentarz zamieścimy jutro.
___________________________
Aktualizacja: 18 października
Komentarz
1.
Przypominamy, co Państwo napisaliście poprzednio:
– „Dopiero rejestracja konta – opcja dostępna wyłącznie dla przedsiębiorców i wymagająca podania pełnych danych, prowadzi do uzyskania kompletnych informacji o produkcie i dokonaniu zakupów; Do rejestracji w naszej bazie klientów wymagane jest podpisanie umowy o współpracy„.
Z tej odpowiedzi wynika, że dopiero po rejestracji konta można uzyskać komplet danych o produkcie. Rejestracja wymaga podpisania umowy.
2.
To, że są jakieś dwie umowy, dowiadujemy się dopiero teraz.
3.
W artykule nie ma nic o restauratorach, tym bardziej jakiejś rzekomej negatywnej ich oceny.
cdn.
————————
Artykuły powiązane:
– Pytamy Chefs Culinar o jakość dostarczanych do restauracji produktów
– Chefs Culinar – Biała Księga
__________________
Wiadomość IJHARS:
——————–
Przeczytaj także: